1 Ocak 2014 Çarşamba

Mobil Chat Uygulamaları ve Karşılaştırma Yazısı

Merhaba..

Bu seferki yazımı biraz kişisel meraktan yola çıkarak, sonra da bir karşılaştırma ve araştırma yazısı olarak hazırlamak istedim. Çıkış noktam şu oldu: "Her geçen gün yeni bir Akıllı Telefon CHAT yazılımı ortaya çıkıyor. Peki, hangisini kullanmalıyım? Hepsi - hiç biri? Birbirlerine olan üstünlükleri nedir ki, bir başkasını tercih edeyim?"

Bu yazılımlar ilk yayılmaya başladığında (ki yayılım esas, çünkü biriyle haberleşmek istiyorsanız, telefonun diğer ucunda da birisine ihtiyaç duyuyorsunuz..) WhatsApp ve Viber ilk dikkatimi çekenler olmuştu. Basitçe kıyaslarsak biriyle mesaj göndermek kolay olurken, diğeri sadece sesli telefon görüşmeleri için kullanılıyordu.

Bu durumda akla şu soru gelebilir: Zaten telefonla, telefon görüşmesi ve SMS ile de mesajlaşma varken böyle yazılımlara neden gerek olsun. Birincisi GSM operatörlerinin tarife yapısı. Sesli görüşme ve SMS paketlerini adet ve süreyle sınırlarken, internet tarifeleri MB başına veya hız olarak tarifelendirilmekteydi. Diğer gerekçeler ise, bu programların basit SMS ve görüşme dışında ek özelliklerinin bulunması ve PC'ler gibi farklı platformlarda da çalışabiliyor olmaları.

Şimdi öne çıkan özelliklerini de sayacak olursak:

WhatsApp: SMS gönderme ile öne çıktı, şimdi bunun yanısıra bir çok farklı işlevi daha yerine getirebiliyor.

Viber: Sesli görüşme ile ön plana çıktı, bunun dışında standart chat ve dosya paylaşımı için temel bir çok özelliğe sahip.

LINE: Diğer chat programları gibi bazı standartları sağlıyor. (Aşağıdaki tablodan da görebilirsiniz.)

Tango: Görüntülü görüşme ile ön plana çıktı. Son zamanlarda diğer chat özelliklerini de bünyesinde barındırıyor.

Tictoc: Bu en son duyduğum chat programı. Bir çok diğer özelliğinin yanısıra PC-Smartphone arasında session yani oturum paylaşımı, aynı anda iki platformda birden yazışma gibi iletişimin sağlanması. Özellikle video paylaşıldığında karşı tarafa tüm video'yu göndermeden online streming yapabilme özelliği ilginç gelmişti. Ancak bunu yapabilmek için tabiki sizin paylaştığınız dosyayı sunucuda tutuyor. Yani sizin karşı tarafa gönderdiğiniz bilgiler aslında internette bir sunucuda depolanıyor. Biraz kişisel mahremiyete ters düşüyor bu yönden. 

İşte dışardan bakıldığında birebir aynı görünen ve benzer özellikler taşıyan bu programlar aslında detaylarında farklı özellikler barındırabiliyor. Bunun yanısıra hepsinin bedava ?!? olmasının karşıt bedelleri var. Genelde reklam içermeseler de bu uygulamalar, size ait bilgileri ve telefon rehberiniz gibi özelliklere erişim yetkisi talep ediyorlar. Burada amaç uygulamayı kullanan ve sizin rehberinizde yer alan diğer kullanıcıları ayırt edip size haber vermek. Yani diyelim WhatsApp yüklediniz, listenizdeki A-B-C kullanıcıları da WhatsApp kullanıyor. Uygulama bunu algılayıp size haber veriyor. Tam tersi, sizi de onlara bildirmiş oluyor. Bu ve bunun gibi durumları düşündüğümüzde bu programlar, bedava olmalarının yanı sıra aslında sizden, sizin istemediğiniz bazı şeyleri de ifşa etmiş oluyorlar. Ayrıca programların güvenlik seviyleri de, mesajlarınızın bir başkası tarafından okunup okunamadığı veya program üzerinden telefonunuzun diğer alanlarının da hacklenip hacklenemeyeceği anlamına geliyor. Yani yazılımın bir güvenlik açığı belki telefon görüşmelerinizin dinlenmesi, kaydedilmesi veya başkalarıyla paylaşılmasına olanak tanıyor olabilir. İşte bu gibi nedenlerle aslında size fayda sağlayan bu yazılımlar, doğru tercih edilmediği taktirde çok fazla zarar da verebilir.

Aşağıda hangi yazılımın ne gibi özellikleri olduğunu kıyaslar bir tablo hazırlamaya çalışmıştım. Ancak hazırlarken uygulamaların sürekli değişiklik gösterdiğini ve her özelliğini açık ve net yazmadıklarını gördüm. Bir de araştırmamın ortalarında en aşağıdaki link'i buldum. Çok daha kapsamlı ve detaylı bir kıyaslama tablosu vardı burada. Ben de kaynak olarak orayı göstermek ama yine de bulduklarımı sizlerle paylaşmak istedim. Buradaki uygulamaların bir kısmını ben de aktif olarak kullanıyorum. Sizden ricam eğer sizler de bu uygulamaları kullanıyorsanız, iyi ve kötü öne çıkan özelliklerini yorumlarınızla belirtmenizdir. Böylece kullanmayan - bilmeyenler için hangisini neden tercih edilmesi gerektiğinin bildiren güzel bir araştırma ortaya koymuş olabiliriz. Ben bildiklerimi elimden geldiğince paylaşmaya çalıştım. Sizlerle daha doğru ve gelişmiş bir araştırma haline dönüştürmek istiyorum.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.


WhatsApp Viber LINE Tango
2009 2010 2011 2009
Kısaca Yahoo'dan ayrılan 2 kişi tarafından oluşturuldu Kıbrıs'lı bir firma tarafından yazıldı. Japon Menşei'li. California menşeyli.
SMS X X X X
Group Chat X X X
Voice Call X only Iphone X
Video Call X X
Contact Paylaşma X
Foto Paylaşma X X X
Video Paylaşma X X X
Ses Paylaşma X X X
Lokasyon Paylaşma X X
Dosya Paylaşma
Mesajlaşma Protokolü XMPP
Android X X X X
IOS (Iphone) X Paralı X X X
IOS (Ipad) X
Blackberry X X X
Windows Phone X X X X
Windows PC X X X
Linux Beta Test
Mac OS X X
Symbian X X
Web Client Beta
Free?
Güvenlik Mesajlar crypto'lu gönderiliyor
Mahremiyet -Tüm Adres defteriniz WhatsApp Sunucularında tutuluyor
-Son online olunan saat görünüyor
Artıları -Viberout ile viber dışı numaralar aranabiliyor -Oyun da içeriyor - Oyun da içeriyor
- TR dil desteği mevcut
- Video Chat
Eksileri -Daha önce Güvenlik açıkları bulunmuş

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_instant_messaging_clients