20 Haziran 2014 Cuma

Akıllı Telefon İncelemesi - Haziran 2014

Hızlı bir sabah yazısıyla uzun zamandır güncellemediğim blog'uma yeni bir nefes getireyim dedim. Bu ara yeni telefon alma çabasındayım. 3-4 gündür de piyasa araştırması yapıyorum. Deneyimlerimi ve düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Öncelikle telefon ihtiyacımın doğduğu yerden, yani eski telefonumdan başlayayım. Şu anki telefonum, HTC Desire HD. Vakti zamanında HTC markasının amiral gemisi, döneminin en büyük ekranlı ! telefonu olarak lanse edilen (4.3inch) telefondu. Malesef ben aldıktan kısa süre sonra Amiral battı. Nedense HTC Android sürümünü bu telefon için güncelleyi kesti. Buraya arge yapmak istemedi herhalde. Android 2.3.5 gibi bir versiyonda kaldık. Uçan kaçan yazılar, güzel ve kullanışlı menüler veya fotoğraf/video gibi yazılımla desteklenen bir çok yenilikten geri kaldık. Dahası kendisi tam bir batarya canavarı çıktı. 1 gün gitmeyen bataryası, zaman içinde de eskiyince yarım günde biter oldu. Yedek batarya ile telefonun boyutlarını 2 katına çıkarttım ama pil ömrü ancak 2 katına çıkıp 1 gün zar zor gider oldu. Neyse sonuçta HTC tam bir hezimet, tam bir eziyetti bana. O dönem eve giren hırsıza tüm sermayeyi yükleyince kızıp, eve değerli bişey alacağıma yanımda taşıyacağım faydalı bi şeye para harcarım daha iyi diyip 1500 liraya kıymıştım. İnşallah kırılmaz, çalınmaz diyerek almıştım telefonu, fena da gitmedi ama 2-3 yılda bir yenilenen teknolojiyle 1500TL harcamak da çok akıl karı değil. Bilgisayar gibi kısa süre sonra atıl vaziyete geliyo bu tür cihazlar.

Gelelim bugünkü piyasa araştırmama. Birbirinin dengi olabilecek 5-6 telefonu inceledim kabaca. En başta şunu söyliyim, bazı çok iyi görünen kıyaslama siteleri bile telefonun özelliklerini eksik veya yanlış yazabiliyor. Atıyorum sizin için FM radyosu olması çok önemli diyelim, X telefonda bu özellik yok diye yazmış, halbuki var. Kıyaslama ve teknik özelliklerin olduğu sayfalara malesef %100 güven olmuyor. Bir de bi sayfa IOS yanlısı iken, diğeri Android veya Samsung yanlısı çıkıyor. Birini göklere çıkartırken diğerini yerin dibine geçiriyor. Hemen anlıyorsun taraflı yaklaşıldığını. Çünkü piyasada Android'çiler ve Apple'cılar diye iki taraf var. Windows'culara ise rastlanmıyor.

Şu anda dikkat çeken marka ve modeller şunlar: Samsung Galaxy Note3, Samsung Galaxy S5, Sony xperia Z2, HTC One M8, LG G2 veya Nexus 5, Apple iphone 5s. Hepsinin standart sağladığı özelliklerin yanısıra görebildiğim kadarıyla öne çıktıkları belli başlı özellikler var. Eğer aradığınız özellik bunlardan biriyse almak mantıklı, değilse fiyat/perf. oranına göre kendiniz karar vermeniz gerekiyor. Sırayla gideyim.

Samsung Galaxy Note3: Öne çıkan özelliği geniş-büyük ekran ve stylus kalemi. Kalemle gelen yazı yazma, not alma ve kalemin getirdiği ek menü özelliklerine ihtiyaç duyuyorsanız bu telefon size göre. Bana göre aşırı büyüklük avantaj olduğu kadar taşıma açısından da dezavantaj.

Samsung Galaxy S5: Note3'e göre işlemci ve ram özellikleri daha iyi olduğu söyleniyor. Ebatları biraz daha ufak, fotoğraf çekme yetenekleri oldukça iyi. Prof. fotoğraf makinalarındaki yakın objeyi netleme, uzaktakini flu gösterme gibi özellikleri var. Bunun dışında suya dayanıklı. Yani kısa süreli sıvı temasından zarar görmez deniyor.

Sony xperia Z2: Ebatları biraz büyük, sony tasarım kalitesinde ve multimedia özellikleri sony'e yakışır şekilde üstün. Güzel ses ve görüntü kalitesinin yanısıra, fotoğraf çekimlerinde de iyi. Kamerasına özel işlemcisi olduğu söyleniyor. Bunların dışında en büyük artısı 1.5m'ye kadar suda fotoğraf video çekebiliyor olması. Çünkü tamamen su geçirmez özellikte. Suya dayanıklı başka telefonlar var ama tam anlamıyla waterproof başka telefona rastlamadım. Teknik özellikleri olarak emsalleri kadar iyi.

HTC One M8: Diğerlerinden ayrılıp öne çıkan özelliklerinden biri aliminyum kasa olması. Yani darbelere vs. dayanıklı. Ön yüzünde çift hoparlör'ü var. Yani telefonu kendinize tutarken izlediğiniz video ya da dinlediğiniz müziğin sesi daha net duyuluyor. Kamera megapixel'i düşük gibi değer olarak ama kullandığı Ultramegapixel teknolojisi nedeniyle daha yüksek fotoğraf kalitesi sunuyor. Arka yüzde çift kamera sayesinde derinlik ve 3 boyutlu video çekim gibi ek özellikleri var. Yani birinin fotoğrafını çekerken bir adım önünde kar yağıyor efekti verebiliyor.(muş) Boyutu büyük, ince uzun bir ekranı var diğer telefonlar gibi. Dezavantajı Fiyatı. Piyasadaki en yüksek fiyat sayılır. 2500TL civarında satılıyor.

LG G2: Diğerlerine yakın teknik özellikleri olduğu iddia ediliyor ama fiyat farkı çok fazla. Emsal olarak yukarıdaki yazdıklarım 2000-2200 TL bandında yer alırken LG 1500 bandına oturmuş. Bu kadar farkla elbet eksiği vardır diyor insan. İşte Android'lerde pek de alışkın olmadığımız Memory card takılamama sorunu var bu telefonda. SDkart okuyucu konulmadığı için telefonun dahili hafızası neyse onunla kullanıyorsunuz. 16 alır, sonra 32'ye çıkarırım deme şansınız yok. Bu ve bunun gibi başka eksileri de vardır. Tek artısı fiyatı.


LG Nexus 5: Bunun da fiyatı yine diğer LG gibi düşük. Tek öne çıkan özelliği native Android kullanıyor. Yani google'ın geliştirdiği Android'in orijinal versiyonunu ekleme çıkarma yapmadan kullanıyor olması. Bu daha hızlı, daha stabil bir ortam sağlayabilir veya ilerde güncelleme sıkıntısı yaşanmaz sanıyorum. Ama yine de samsung'da olduğu gibi menülerde yaratılan kullanışlı kısa yollar, menüler de bu telefonda yok. Bu da dezavantaj olabilir. Telefona basit ufak eklemelerle yaptıkları hoşluklar bu telefonda olmayacaktır. Fiyat avantajı dışında çok büyük artısı yok yine.

Son olarak Apple iphone 5s: Boyutları hala ergonomik, kasa HTC'de olduğu gibi aliminyum. Yani sağlam.  işletim sistemi ve kullanım kolaylığı, piyasadaki yaygınlığı zaten ortada, biliniyor. Teknik özellikleri bazı diğer telefonlar kadar yüksek değil yine de bağımlıları tarafından daha hızlı, daha stabil, daha kullanışlı gibi yönleriyle öne çıkıyor.

Sonuç: İlk akıllı telefonumu alırken 1500lira çok gelse de almıştım. Uzun bir süredir de, yenilemem gerekirse bir 1500 daha verir miyim? 2-3 yılda bir bu paraları ölecek bir teknolojiye bile bile yatırmak ne kadar doğru, en uzun, en verimli ne şekilde kullanabilirim diye düşünüp duruyordum. Bugün ise baktığımda artık akıllı telefon pazarının daha büyüdüğünü, artık 1500'ün çok değil, 2000-2500 bandının normal karşılandığını görür oldum. Buna daha çok üzüldüm. Piyasayı ilk etapta iphone çekip yükseltti sanıyorum, sonra hangi rekabet fiyatları yukarı çekti bilmiyorum. Ama bir sonraki telefonu alırken de 3000-3500 lira normal olursa bu iş çığ gibi büyümeye devam eder, insanlardaki yeni teknoloji merakı da piyasayı canlı tutar diye korkuyorum. Ne olursa olsun, nihayetinde ihtiyacımız iletişim halinde olmak. Telefonla görüşmek. Yanında internet, yanında sosyal ağ, yanında faydalı uygulamalar ve GPS gibi ek özellikler geliyor. Hatta 3 boyutlu fotoğraf, video çekimleri, hatta ve hatta kalp atış sensörü bile sunuluyor. Her telefon bir mini bilgisayar, fotoğraf çekim stüdyosu, internet tarayıcı ve bağlantı istasyonu olarak sunuluyor. Aldıktan sonra ilk bir kaç ay o özelliklerini kurcaladıktan sonra unutacağımız 100tane ek fonksiyonla geliyorlar. Bu yüzden kendi adıma aaa bunda şu da varmış, işlemcisi şu kadar hızlıymış, güçlüymüş, demek yerine temel ihtiyacıma odaklanmak istiyorum. İnternet, telefon, mobil uygulamalar. Bunlar hemen hepsinde zaten var. Profesyonel fotoğrafçı değilim, sanatsal fotoğraflar da çekmiyorum. Kalp atış sensörü olmadan bugüne kadar sorunsuz yaşadım. GPS vs. gibi bi takım özellikler zaten hemen her telefonda var ve tabiki güzel özellikler. Şimdi 1000'lerce TL vermek yerine fiyat/perf. oranı en uygun olan telefonu aşırıya kaçmadan seçmeye çalışacağım. Umarım uzun vadede teknolojinin gelişmesi hızıyla ters orantılı olarak fiyat politikaları ucuzlar. Talebi düşürmediğimiz sürece fiyatlar tırmanmaya devam edecek gibi görünüyor. :(

Not: Kısa zaman önce balayı için Fransa'daydım. 2000TL civarında satılan iphone 5s, orada operatör avantajıyla 300Euro, yani 1000TL civarında satılıyordu. Bizde ise operatörler hemen hemen hiç bir fiyat avantajı sunamıyorlar. O açıdan da kazık yiyoruz ne yazıkki..