8 Kasım 2014 Cumartesi

MP3'lerimizi Nasıl Düzenleriz? (MusicBrainzPickard)

Bir önceki yazımın pek de ilgi çekici olmadığını kabul ediyorum. Ama bunun daha faydalı ve ilgi çekici olacağını umuyorum. İcat'lar ihtiyaçlardan doğarmış. Ben de bir kaç ihtiyacım için bulduğum güzel programları sizlerle paylaşmak istedim. Ben olsa ne güzel olurdu diye yola çıkıp, bu uygulamalarla karşılaştım. Belki sizin aklınızda yoktur ama görünce "..ya sahi, ne iyi oldu.." dersiniz diye düşünüyorum.
Öncelikle problemi tanımlamak lazım:
Farklı kaynaklardan gelmiş yüzlerce mp3 var. Ama bunları cep telefonuna veya tablet'e kopyalayıp, arabada, yolda, tatilde dinlemeye kalkınca görüyorsunuz ki, önceden playlist yapmamışsanız random (rastgele) seçeneklerle o anki modunuza uyduramayabiliyorsunuz. Dahası arama yaparak parçaya ulaşmak yine mümkün olmuyor. Çünkü ne mp3'ün kendi adı, ne de mp3 içinde yer alan mp3 tagleri doğru bilgiler içermeyebiliyor. Böyle olunca elinizde yüzlerce parçadan oluşan bir arşiv olduğunu ama koleksiyonunuzun kullanışsız olduğunu görüyorsunuz. Oturup düzenlemeye kalksanız epey bi mesai harcamanız lazım.
İşte bu noktada bu dosyaları benim yerime düzenleyen bir sistem olsa ne iyi olurdu dedim. Dedim ve bulmam da uzun sürmedi. Benzer işleri yapan başka programlar da gördüm. Tek isteğim tagleri güncellemekti. Ama gördüm ki MusicBrainzPickard dosyaları da rename edip hatta klasörlere taşıyabiliyor. Böylece elimde karma duran klasörleri daha kullanılabilir hale getirme fırsatım oldu.
Programı internetten başka kaynaklardan öğrenme şansınız da var. Ben sadece kısa bir sunumla kendimce anlatmaya çalıştım.

Uygulamayı buradan indirebilirsiniz:
http://musicbrainz.org/

Anlattığım video'yu da buradan izleyebilirsiniz: